Hem till  Industrihistoriska föreningen i Västerås.

Denna artikel "Efterlysning Aros hyvlar" ligger under Internetboken / Berättelser & anekdoter.

Efterlysning: Westerås Verktygsfabrik, som tillverkade trähyvlar märkta AROS.


Detta började som en förfrågan om var trähyvlarna märkta AROS var tillverkade. För närvarande är det en lista över mekaniska verkstäder i Västerås.

Innehåll

 Bakgrund
 Tekniska detaljer
 Läget december 2019
 Lista över mekaniska verkstäder i Västerås

Bakgrund

Det kom ett mail till Industrihistoriska föreningen i Västerås från Ulf G Carlsson i Lund med en fråga om  hyvlar, tillverkade i Västerås. Har någon hört talas om AROS hyvlar? Han är en samlare av handhyvlar och andra snickeriverktyg som undrar över denna något okända fabrik i Västerås och berättar att de flesta svenska hyvlar är tillverkade i Eskilstuna.
Om någon har upplysningar om Westerås Verktygsfabrik (eller Västerås Verktygsfabrik) och tillverkningen av hyvlar, kontakta hemsideansvarig admin@industristaden.se så vidarebefordrar vi informationen till ägaren av hyvlarna.

Fyra trähyvlar tillverkade i Västerås, tre märkta AROS. Foto Ulf Carlsson, Lund. Licens  (CC BY 4.0).

Hyvelspecialisten David Lundqvist i Ageröd (www.remdrivet.se) berättar: Hyveltypen som det rör sig om tillverkades mellan 1860 och idag. Eskilstuna Jernmanufaktur var först i sverige att introducera typen baserad på Amerikanska UNION MFG. Co.s patent runt 1890. 1910 kom hyvlarna från Jernbolaget med märket Anchor och det satte standarden för hyvlar i Sverige.

Tekniska detaljer

Samlingen i Lund innehåller 4 trähyvlar i metall märkta med Västerås. Dom är numrerade som de flesta hyvlar enligt Stanleys metod. Den stora är en storlek 5:a och sedan fallande, 4:a, 3:a och sist en liten stöthyvel. Hyveljärnen är av Erik Anton Bergs välkända fabrikat, utom i stöthyveln, där järnet är märkt: VÄSTERÅS VERKTYGSFABRIK. Dessutom finns en stämpel i No 4:s spånbrytare: WESTERÅS VERKTYGSFABRIK.
Att Bergs hyvelstål finns i all bänkhyvlarna kan betyda att man bytt järn, men det troligaste är att köpte dessa järn för att märket var mycket välkänt och uppskattat. Jag tycker att man kan märka att en mekanisk verkstad ligger bakom tillverkningen på flera sätt. Exempelvis så använder man vanliga millimeter-gängade skruvar för att fästa handtagen - inte som vanliga hyveltillverkare en gängad stång med en sluten mutter med skruvmejselspår i änden.
Den lettrade ratten som används för att höja och sänka hyveljärnet är på nästan alla bänkhyvlar, engelska, amerikanska, tyska och svenska gängade moturs, men dessa är gängade medurs. alltså som en vanlig skruv.
Vad man kan säga om övriga svenska hyvelmärken är att många av dem är gjutna av samma tillverkare i och omkring Eskilstuna och sedan försedda med en klämklaff där man lagt in olika namn. Det är naturligtvis inte helt uteslutet att AROS också köpte sina "bottnar" och sedan utrustade och "inredde" dem i Västerås.
Text Ulf Carlsson. Lund. Licens CC BY 4.0.
Inlagt den 2019-10-20.

Tillbaka till toppen

Läget december 2019

Vi har varit i kontakt med flera personer i Västerås som skulle kunna veta, men ingen kände till något om Västerås Verktygsfabrik och AROS-hyvlarna.
Stadsarkivet rekommendenation var att kontakta Landsarkivet i Uppsala. Dom har äldre uppgifter i ett så kallat handelsregister som tidigare fördes av Länsstyrelsen. Alternativt kan man pröva med att höra med Patent- och registreringsverket vars äldre handlingar eventuellt finns på Riksarkivet.
Publicerat 2019-11-17.


Märkningen på spånbrytaren i No 4. Foto Ulf Carlsson, Lund. Licens  (CC BY 4.0).

Tillbaka till toppen

Lista över mekaniska verkstäder i Västerås 1874 - 1945

En lista över mekaniska verkstäder som har varit verksamma från 1874.

1874 - 1898 Westerås Mekaniska Verkstads AB. Tillverkade maskiner typ hästdragna jordbruksredskap och ångmaskiner.

1898 - 1967 ASEAs mekaniska verkstad tidigare Westerås Mekaniska Verkstads AB, senare Sigurdverkstaden. Byggdes om 1937 - 39. Byggdes till 1942 - 1958. Viadukten över järnvägen 1948. Såldes till Västerås kommun 1967.

1800-talet slut Gjuteri- och Verkstadsaktiebolaget Aros (ändrades senare till Svenska Ammunitions AB). Blev senare Metallverken. Lokaler i Kopparlunden, stort fabriksområde i Västerås.(TK)

1924 - 1934 Västerås Verktygsfabrik Slottsgatan 14 med Fabrikör A Larsson. Huset finns kvar i dag och är ett enplans trähus mellan Slottsgatan och Svartån (TK).

1918 -1939 K.L. Sjökvists Eftr. Mekanisk Verkstad Slottsgatan 14. Innehavare G. Boström. Verkstaden startades 1918 av K. L. Sjökvist, och verksamheten var då specialiserade på tillverkning av tryckknappar. Under krisåren efter förra världskriget måste dock denna fabrikation nedläggas, och 1923 omändrades företaget till mekanisk verkstad. Nuvarande innehavaren övertog firman 1934, och dess verksamhet omfattar numera allt mekaniskt reparationsarbete, varjämte företaget har tillverkning av rörkrok och stiftklammer för rörmokeri. Verkstaden har en modern maskinell utrustning med bl. a. supportsvarv och kipphyvel, tre fjäderhammare, två exenterpressar samt olika specialverktyg. Sju personer äro anställda i företaget. Innehavaren gjorde sina första lärospån inom yrket vid Aseas fabrik i Ludvika och praktiserade sedan vid Bröderna Skogs Motorfabrik i Borlänge, Bofors Verkstäder, Bolinders Verkstäder i Stockholm samt vid Asea i Västerås. Erik Gottfrid Boström är född 1899 i Ludvika och sedan 1928 gift med Agnes Maria Persson. (TK)

I adressen Slottsgatan 14 finns Strå- och Filthattfabriks AB (i adressen Slottsgatan 8 finns numera restaurang Nya Hattfabriken).

? - 1934 Annons i DN den 1934-06-07 med följande lydelse: Försäljningar: Mindre mekanisk verkstad i Västerås, finnes att övertaga till billigt pris på grund av dödsfall. Utom vanliga för mekaniskt arbete erforderliga maskiner finnas sådana jämte fixturer för specialtillverkning av mycket eftersökta handhyvlar enligt förbättrad amerikansk modell. Närmare upplysningar genom W. R. Söderquist. Lustigkulla 24, Västerås.

1945 - ? Arosverken AB Kontor och Mekanisk verkstad, Djuphamnen Västerås (TK).

1945 - ? Västerås Verktygsindustri. Norra Ringvägen 34. 1945. Tillverkning av verktyg och bildelar (TK).

Bidragsgivare: Västmanlands läns museum (VLM) har genom arkivarie Ivan Klaesson har hittat information från Västerås telefonkataloger (TK). David Lundqvist i Ageröd, www.remdrivet.se hittade annonsen i DN.

David Lundqvist i Ageröd är en riktig hyvelspecialist. Han har startat en databas som är under framtagande. Han har hjälp av andra likasinnade över hela jorden. Se www.planewiki.org


Här har vi en intressant lista av mekaniska verkstäder i Västerås. Kan någon klura ut var hyvlarna skulle kunna vara tillverkade?

Licens text CC BY 4.0

Publicerat 2020-06-03

Sammanställt av hemsideansvarig Ulf Kjellsson


Tillbaka till toppen