Hjälp - Kungen kommer!

Berättat av Tord Säfvestad 2005.

Aseas Centrallaboratorium på Tegnérområdet firade 50-årsjubileum 1966. Som redaktör och informatör blev jag inblandad i förberedelserna. I samma veva fick jag reda på att Västmanlands Läns Museum jubilerade samma år och att man lyckats få självaste kung Gustav VI Adolf på gästlistan.

Tanken föll mig in att han också borde förgylla labbets jubileum med ett besök – när han i alla fall var i stan. Eftersom jag misstänkte att det var en hel del byråkrati att tränga igenom kontaktade jag Kungl. Hovstaterna för att höra hur det skulle gå till. De lovade att återkomma.

Tiden gick och efter några veckor ringde jag hovet och funderade om dom glömt bort mig, Svaret kom: -Begäran är redan inlämnad!

Det var nära att jag fick dåndimpen. Jag hade ju bara velat sondera terrängen och inte ens nämnt för laboratoriechefen Olle Lindström vad jag hade för mig. Tanken på sparken för egenmäktigt förfarande for genom huvudet.

Så ringde landshövding Gustav Cederwall som tydligen kontaktats av hovförvaltningen. Han framhöll att kungen var till åren kommen och att det kanske vore oklokt att anstränga honom med ett extra besök. Jag lovade att fundera på saken.

Jag hann inte fundera så länge. En vacker dag kom Olle Lindström inrusande – glädjestrålande:

- Kungen kommer! Det är inte klokt!

Han hade just fått hovets besked via Marcus Wallenberg, Aseas styrelseordförande, och vd Curt Nicolin. Hoppsan, tänkte jag. Det är den vägen det ska gå.

Nu vidtog hektiska förberedelser på KY som var beteckningen för Centrallaboratoriet. Kungabesök var tydligen något förfärligt märkvärdigt. Det diskuterades i det oändliga och så småningom hade man prickat ut vartenda steg kungen skulle ta genom labblokalerna och vad som skulle presenteras.

Det måste vara supersnyggt utefter kungsvägen och upprustning sattes i gång med tillgång till ett särskilt kungabesökskonto.Här såg Olle Lindström ett gyllene tillfälle att utanför labbets egen budget göra en genomgripande uppsnyggning av lokalerna. Senare gnälldes det en hel del från den centrala ekonomiavdelningen, men det var så dags då.

Allt förlöpte väl. Den teknikintresserade kungen tog god tid på sig och spräckte tidsschemat. Men vad gjorde det? Ruckade kanske värdarna Marcus Wallenbergs och Curt Nicolins minutplanerade arbetsdag.

På kvällen upplevde jag besöket igen – ett fylligt reportage visades på TV.

Kungen Under rundvandringen på Centrallaboratoriet har kungen fastnat vid en laseravståndsmätare för att se hur långt det är till kyrktornet i Eskilstuna.
(Foto: ABB:s arkiv)