Hem till  Industrihistoriska föreningen i Västerås.

Denna artikel "Museum 24/7?" ligger under Internetboken / Bilder.

Museum 24/7?

Författat av Ulf Kjellsson.

Inledning

Kan man gå på museum när som helst, dygnet runt, alla dagar i veckan? Ja, om du tittar in i  Digitalt museum. Här kan man hitta allt mellan himmel och jord. Här finns till exempel 1,6 miljoner fotografier och bilder på 1 miljon föremål från 64 museer i Sverige. Skrolla ner på första sidan i Digitalt museum så får du tips om spännande samlingar att gräva sig ner i. Här kommer några tips.

Digitalt museum

 Västmanlands läns museum (VLM) har ett eget område i Digitalt museum. VLM har en miljon bilder och dom jobbar med att digitalisera gamla fotografier och bilder på sina föremål och lägga ut bildrna i Digitalt museum. Föremålen förvaras i Västmannaarvet i Hallstahammar. Dom bjuder ibland in till visning, det kan rekommenderas för de intresserade.
I Västmanlands läns museums avdelning i Digitalt Museum kan man till exempel hitta bilden på  Jonas Wenströms koffert. Vi har skrivit en artikel om  Jonas Wenström i denna hemsida om den historien. Han använde kofferten i sina resor till USA på 1800-talet. Kofferten dök upp efter utgivningen av boken Jonas Wenström - Välkänt och okänt, författad av Sture Eriksson och utgiven av Industrihistoriska föreningen i Västerås. Boken finns förresten fortfarande till salu i Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2 i Västerås. Kofferten skänktes av Industrihistoriska föreningen till Länsmuseet för två år sedan och originalet finns utställt i länsmuseets Asea-utställning.

Digitalt museum är en av mina källor när jag behöver en bild till denna hemsida eller till Wikipedia. Här kommer några tips på fynd man kan göra.

Hitta bilder i Digitalt museum

Prova att söka "asea västerås", då hittar du nästan 400 bilder, till exempel en bild på en Aseas el-lastbil.

Ellastbil El lastbil, fabrikat ASEA, Typ EBV 10/11, Chassinr 182, årsmodell 1945, Registreringsnummer GDN353.
Tekniska Museet ID TEKS0057894.  (CC BY 4.0)

Detta och bilens historia kan man läsa om på  Aseas El lastbil 1945 i Digitalt Museum. Bilden är publicerad av Tekniska museet. Sist jag såg den bilen var det i Eskilstunas stadsmuseum. Den skänktes tydligen till Tekniska museet år 2017.

 Aseas räkenskapskontor från 1900-talets början är en spännande bild. Miljön är inte så fasligt olikt moderna kontorslandskap. Bilden är publicerad av Järnvägsmuseet, som nu är en del av Statens Maritima museer.

 Melkertorget i Västerås. Här är en läcker bild från Melkertorget, fullt med parkerade Folkvagnar, Volvo PV och tvåtakts Saab-ar. Den bilden är publicerad i Digitalt Museum av Hälsinglands museum och fotografen hette Hilding Mickelsson.

Här kommer två läckra bilder på Nymans uraffär Stora gatan 26 A från år ca 1900:  Interiör och  Exteriör. Bilderna är publicerade i Digitalt Museum av Västmanlands läns museum.

Om man söker på svenska metallverken i Digitalt museum hittar man flera fabriker förutom det som låg i Västerås. Här en bild från byggandet av  Svenska Metallverken i Västerås 1899. Bilden är publicerad av Tekniska museet.

Här är en bild från Svenska Metallverken i Västerås:  Karbidlampa i mässing. Bilden är publicerad av Västmanlands läns museum.

Vill ni se hur en ropare i mässing ser ut, kolla då in på denna länken  Ropare. Bilden är publicerad av Marinmuseum.

Här är en bild på  Lokverkstaden i Tillberga, det var före SJ-tiden, då hette det  SWB. Förutom lok och vagnverkstaden ser man vattentornet som liknar stadshotellets torn. Bilden är publicerad av Järnvägsmuseet. Vi har en artikel om  Tillberga järnvägsverkstäder. I den, längst ner, finns en bok (klicka på bilden av boken), där man kan läsa bland annat om vattentornet, se sidan 52. Vattentornet är borta sedan länge.

Har du förresten sett  Järnvägsrestaurangen i Tillberga? Närmast i bild är järnvägsrestaurangen med Tillberga järnvägsstation längst bort. Bilden är publicerad av Järnvägsmuseet.

Andra samlingar med bilder

Andra samlingar med bilder av historisk karaktär finns, till exempel  Stadsarkivet i Västerås. Här kan man till exempel i kategorin bildsamlingar hitta bilder tagna av Carl Henning och Åke V Larsson. Se till att dra ut bilden i sidled, kategorierna dyker upp längst till vänster.

Jernkontoret har bilder från järnhanteringen i Sverige (fyll i din sökterm under Avgränsa till höger om personbilderna, vid behov, dra ut bilden i sidled):  Jernkontoret Bildbank. Du hittar en bild om du söker på Västerås, men förstås flera bilder om du söker på bruksorter, till exempel Svanå eller Surahammar.

 Wikipedia är en stor källa till information. Ofta, i en artikel, finns en eller flera bilder. Alla bilder som visas i Wikipedia lagras i världsarkivet  Wikimedia Commons. Där finns både historiska och aktuella bilder och även filmer, för närvarande över 51 miljoner mediafiler. Jag har själv under mina sju aktiva år bidragit med ca 700 bilder. I somras arbetade jag med text och bilder på Lancashiresmedjan i Ramnäs bruk, se  Ramnäs i Wikipedia. Skrolla ner till Lancashiresmedjan. Klicka på bilderna så blir de större.

Ramnäs, stor o liten motor Ramnäs, Lancashiresmedjan, stor (100 hkr) Asea trefasmotor från 1915 och liten modern ABB elmotor (45 hkr), Wikimedia Commons, Fotograf: Dependability - Eget arbete,  länk till bilden, licens:  (CC BY-SA 4.0)

Det finns material så det räcker så länge man vill och orkar. Ni får säkert se fler bilder från Digitalt Museum eller Wikimedia Commons i Industrihistoriska föreningens hemsida.

Ulf Kjellsson 2019-01-01

Artikeln är licensierad enligt Creative Commons  (CC BY 4.0).

Tillbaka till toppen