Industrihistoriska föreningen i Västerås samlar in och delar med oss av industrihistoriska kulturarv från Västeråstrakten. Du hittar ett 50-tal berättelser under Internetboken. Vi skriver och ger ut böcker. Vi producerar filmer, ofta intervjuer av människor med spännande erfarenheter, se på Youtube. Där finns ett 30-tal filmer, både trailers till DVD och hela filmer. Läs, se och hör vårt material, och hör av dig om du har något att berätta. Kontakta oss: industristaden@gmail.com!


Aktuellt


Sommarens läsvärda artikel: Tjänsteresa utan biljett.

En liten skröna om hur det kunde gå till när man övergick från pappersbiljetter till elektroniska biljetter i flyget. Detta var 2002. Då flög jag från Västerås till Köpenhamn utan giltig biljett. Det är nog inte möjligt längre. Länk till berättelsen. Inlagt den 2019-07-16.

Juni månads läsvärda artikel: Asea 1891 - 1905 Turbinhuset, filaravdelningen och verkstäder.

Här kommer en favorit i repris. Det är en berättelse från ASEAs tidiga historia om en smed som var med om att bygga turbinhuset. Västerås befolkning undrade hur det skulle bli, det där med elektricitet var nytt och obekant. Hur skulle det bli i verkstaden när man fick tillgång till elektricitet? Vilka maskiner fanns att tillgå i produktionen? Smeden arbetade senare som förman för filaravdelningen och slutligen som förman för mekaniska avdelningen. Han berättar inlevelserikt om den dynamik och växtverk som rådde när Asea sålde idel nya och större produkter som skulle fram i verkstaden, inte sällan med provisoriska lösningar.  Läs hela... Inlagt den 2019-05-27.

Från diamanter till Quintus Technologies.

Läs månadens berättelse om företaget Quintus Technologies som tillverkar pressar för ultrahöga tryck. Pressarna användes för varmisostatisk pressning (HIP = hot isostatic pressing) av pulver till helt solida kroppar och för efterpressning av gjutgods och sintrade detaljer för att eliminera defekter som uppstår under gjutningen eller under sintringen. Pressarna användes också för kallisostatisk pressning av olika typer av metalliska och keramiska pulver. Ursprunget kom från ASEAs forskning i tillverkning av syntetiska diamanter. Länk till artikeln.
Inlagt den 2019-05-01.

ASEA gör diamanter

ASEA höll på i tio år med hemlig grundforskning för att tillverka konstgjorda (syntetiska) diamanter (1942 - 1953). Därefter fortsatte man i ytterligare tio år att ta fram en kostnadseffektiv produktionsmetod (1953 - 1963). Därefter tillverkade och sålde ASEA syntetiska diamanter i tio år (1963 - 1975). Vid det laget hade man sålt verksamheten till De Beers som äger diamantgruvor i Sydafrika. Länk till artikeln.
Inlagt den 2019-03-28.

Surfa lugnt på vår hemsida

Surfa lugnt på vår hemsida. Den är nu skyddad med ett SSL-certifikat och man kan se ett litet hänglås först i adressfältet. Förut kunde man få varningen ”Anslutningen till den här webbplatsen är inte säker. Det är möjligt att hackare kan se... ”. Vi är en av de första industrihistoriska föreningar i Västmanland med SSL-certifikat. Ett SSL-certifikat är en typ av elektronisk legitimation. På samma sätt som personer kan legitimera sig med ID-kort eller pass, så kan exempelvis en webbplats legitimera sig med ett SSL-certifikat.  Länk till artikeln.
Inlagt den 2019-02-12.

Månadens värt att läsa: Asea 1930 - 52. Relä, verktyg och isolation

Denna läsvärda berättelse är skriven av Sven Knutsson. Han började på Elektromekaniska fackskolan 1923 och arbetade under tiden 1930 - 52 i Asea på olika avdelningar. Läs gärna hans berättelse när han var chef på Isolationsavdelningen. Hans resa i Nazityskland strax före andra världskriget 1936 är en ögonvittnesskildring av en epok som vi inte vill ha tillbaka. Sven berättar även hur han på 40-talet tacklade problem som öl och sprit på jobbet och frågan om att nia eller dua. Klicka på lilla bilden så blir den större.  Länk till berättelsen... Inlagt den 2019-01-31.

2019 januari månads artikel: Museum 24/7?

Kan man gå på museum när som helst, dygnet runt, alla dagar i veckan? Ja, om du tittar in i Digitalt museum. Här kan man hitta allt mellan himmel och jord. Här finns till exempel 1,6 miljoner fotografier och bilder på 1 miljon föremål från 64 museer i Sverige. Västmanlands läns museum har bilder i Digitalt museum. Läs om vad man kan hitta och var man kan hitta bilder!  Länk till artikeln. Publicerat 2019-01-01.

December månads artikel 2018: Om VLT och Asea

Vi vill här lyfta fram en artikel skriven 2005 av VLTs Anders H Pers. Det är en samling minnen: Ögonblick med Asea-män, Asea i tidningsbranschen, VLT och kärnkraften, Wallenberg höll sitt ord, Överraskaren och Ledaren. Här kan man bland annat läsa om Uno Lamm, Curt Mileikowsky, Curt Nicolin, kärnkraftomröstningen, Percy Barnevik och hemlighetsmakeriet runt Aseas samgående med BBC till ABB. Mycket nöje med läsningen!  Länk till artikeln. Publicerat 2018-11-30.

November månads artikel: Utveckling av ASEAs lågspänningsprodukter

Sören Bååth berättar vidare från sin karriär vid ASEA och ABB. Denna artikel handlar om den radikala förändringen av ASEAs produktprogram inom apparatområdet under tiden 1960 - 1988. Det gäller utvecklingen av apparater för lågspänning (brytare, kontaktorer, kontrollsystem och ställverk) för dåvarande S-sektorn.  Länk till artikeln.
Bild: ABB Ställverk, licens  (CC BY-SA 4.0)
Publicerat 2018-11-01.

Oktober månads artikel: Se paneldebatten från seminariet "Ägarens roll i företaget"

Den 2017-10-04 hölls ett seminarium om "Ägarens roll i företaget". Läs först om seminariet i artikeln i  Genomförda aktiviteter (scrolla ner till oktober 2017). Se sedan våra filmer i vår Youtubekanal. Denna sista film innehåller paneldebatten då åhörarna ställde frågor till föredragshållarna.  Paneldebatten. Speltid: 1 tim 15 minuter.
Bild: Paneldebatten, licens  (CC BY-SA 4.0)
Publicerat 2018-09-26.

September månads artikel: Se trailern till vår nyproducerade film
"ABBs tidigare VD Sten Jakobsson intervjuas"

Sten Jakobsson började sin bana som elevingenjör vid ASEA 1973 och slutade sin karriär som VD för ABB Sverige 2011. I filmen intervjuas han av Sören Bååth. Under hans karriär hann han bli VD för det helägda bolaget Cylinda som tillverkade tvättmaskiner, chef för kabelgruppen, chef för Ludvikaverksamheten och VD för ABB Sverige 2001. Han berättar färgstarkt om framgångar och svårigheter under sin karriär som bara den kan göra som själv var med och ledde när det hände. Bilden är från filmen. Filmen inspelades i ASEA/ABBs gamla styrelserum i Ottar-kontoret och var färdigredigerad 2018. Speltiden är 53 minuter. Filmen säljs i form av en USB-sticka. Kontakta vår ordförande Sören Bååth för köp av filmen på USB-sticka. Länk till en 2 minuters trailer från filmen.
Publicerat 2018-08-29.

Augusti månads artikel: Se del 2 av 3 från seminariet "Ägarens roll i företaget"

Den 2017-10-04 hölls ett seminarium om "Ägarens roll i företaget". Läs först om seminariet i artikeln i  Genomförda aktiviteter (scrolla ner till oktober 2017). Se sedan våra filmer i vår kanal i Youtube. Denna andra omgång (av totalt tre) innehåller de två nästa föredragen, Professor Harry Frank. KVA, Västerås presenterar  "Ägarens roll i företaget", 10 minuter och Dr. Joacim Tåg. Research Institute of Industrial Economics, Stockholm presenterar  "Ägare ur nationalekonomiskt perspektiv", 16 minuter.
Bild: Harry Frank, licens  (CC BY-SA 4.0)
Publicerat 2018-08-01.

Juli månads läsvärda artikel: Mimer - ett kvarter, en ASEA verkstad och en ny utställning i Länsmuseet

Läs Sören Bååths artikel om Mimer, en ASEA verkstad med rik historia. Den innehåller många skrönor om människor som arbetade där. Mimer är också ett jättestort kvarter i Västerås, som numera innehåller både Västmanlands länsmuseum, Västerås konstmuseum, flera skolor, bostäder och till och med ett parkeringshus. Västmanlands länsmuseum invigde den 20 juni en utställning: "Människor & motorer - berättelsen om Mimer". Den innehåller även en biograf med historiska filmer. Välj program själv! Koppla av och se hur det var förr i tiden (när du läst artikeln). Länk till artikeln om Mimer.
Publicerat 2018-06-20.

Juni månads läsvärda artikel: Sören Bååth ser i backspegeln ASEA år 1945

Detta är en artikel där Sören Bååth i ett möte på Västerås stadsplanekontor år 2001 berättar minnen från 1945 om ASEAs dåvarande tomtaffärer, bland annat köpet av Södra Björnön. Länk till artikeln Bååths anekdoter. Välj den nedersta länken.
Publicerat 2018-05-29.

Industrihistoriska föreningen fastställer policy för personuppgifter

Industrihistoriska föreningen (IHF) har fastställt sin policy för personuppgifter. Orsaken är att tillämpa Allmänna dataskyddsförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2016/679), förkortat GDPR efter engelskans General Data Protection Regulation. Förordningen börjar gälla fullt ut från den 25 maj 2018.
  Policy för personuppgifter. Publicerat 2018-05-16.

Maj månads artikel: Se de två första filmerna från seminariet "Ägarens roll i företaget"

Den 2017-10-04 hölls ett seminarium om "Ägarens roll i företaget". Läs först om seminariet i artikeln i  Genomförda aktiviteter (scrolla ner till oktober 2017). Se sedan våra filmer i vår kanal i Youtube. Denna första omgång (av totalt tre) innehåller de två första föredragen, Professor Johnny Lind från Handelshögskolan i Stockholm presenterar  "Innovation eller kvartalskapitalism", 18 minuter och Plac. Strateg Christopher Lyrhem från Private Banking, Stockholm presenterar  "Ägarskap kopplad till industrisektorn", 15 minuter.
Bild: Professor Johnny Lind, licens  (CC BY-SA 4.0)
Publicerat 2018-05-01.

April månads läsvärda artikel: Kraftelektronikens historia och senaste nytt

Från Tyristorer via GTO:er till IGBT:er - alla är halvledare som används för reglering av elektriska motorer. Kurt Brisby berättar.  Länk till artikeln om Kraftelektronikens historia. Nu kommer det nya: halvledare i kiselkarbid i stället för kisel. Dessa har nu provats i strömriktare i ett testtåg i SL:s gröna linje i Stockholm. Resultatet är en reduktion av effekförbrukningen med upp till 35 procent. Därtill får man sänkt ljudnivå och viktreducering av växelriktaren. KTH: Tystare och billigare tunnelbana..
Bild: Stockholms tunnelbana C20, Wikimedia Commons, licens  (CC BY-SA 3.0)
Publicerat 2018-04-02.

Mars månads läsvärda artikel: Standardisering av vägguttag - en omöjlig dröm?

Varför är eluttagen annorlunda i England mot hemma? Varför har ingen standardiserat detta åtminstone i Europa? Läs Sören Bååths artikel om hur han försökte att standardisera vägguttag och gick bet.
 Länk till artikeln om standardisering av vägguttag. Internationell reseadapter, foto från  Wikimedia Commons, licens  Public Domain (CC 0). Publicerat 2018-02-26.

Februari månads läsvärda artikel: Samhällsplanering för handikappade.

Detta är en av våra roligaste och mest tänkvärda artikel av alla. Karl-Gustav Brattström fick redan vid skolstarten svårt att gå och blev rullstolsburen under resten av sitt liv. K-G studerade och fick jobb som konstruktör vid reläkontoret i Asea. Livet som rullstolsburen kan vara påfrestande. K-G fick jobb som handikappkonsulent, avancerade till landstingspolitiker och slutligen till landstingsråd. K-G kämpade bland annat för en handikappramp till huvudentren på det nya stadshuset. Han skulle en gång resa till Stockholm för att möta socialministern, blev bortglömd i hotellet, blev utan mat, fick sova på en pall i korridoren, och hur gick det sen? Läs själv!
 Länk till Samhällsplanering för handikappade. Foto Svensk vägskylt trafikantslag, rörelsehindrade, Transportstyrelsen, Wikipedia Commons, licens Public Domain. Inlagt den 2018-02-06.

Ingvar Kamprad är död.

Ingvar Kamprad är död, men minnet om honom lever. Se vår lilla film (7 minuter) där Nils-Erik Wirsäll, tidigare direktör för ICA, berättar om ett möte med Ingvar Kamprad. Nils-Erik jämför Ingvar Kamprad med ledaren för Hakonbolaget (som senare blev ICA), Hakon Swenson. Hakonbolaget bildades i Västerås och hade huvudkontor i Västerås under många år. Hans Stackegård inleder.
Länk  till filmen om Ingvar Kamprad Det är ICAs historia del 5. Här är länken till vår  Youtubekanal. Foto: bild från filmen, licencieras enligt Creative Commons  (CC BY 4.0). Inlagt den 2018-01-29.

Januari 2018 - en ny berättels: ASEAs löneutbetalningssätt i gångna tider.

Här kommer en ny berättelse. Sören Bååth hade just fått körkort och fick sommarjobba med att köra Aseas personals interna trafik mellan huvudkontoret och Örjanverkstaden. Detta innebar även värdetransport med arbetarnas löner på fredag eftermiddag!
 Till artikeln.
Foto: Wikimedia Commons, licencieras enligt Creative Commons Attribution 2.0. Inlagt den 2017-12-27.

December månad - sevärd film: Västerås - mer än en industristad | Sverige på gång.

Se den här filmsnutten på youtube, 20 minuter om Västerås som dagens industristad. "Sverige på gång besöker Västerås - staden bakom bolagsjättar som Asea (som blev en del av ABB), H&M och Ica." Filmen är producerad av Ekonomi och finansnyheter, EFN (tidigare Handelsbanken TV). Lennart Ekdal är presentatör och intervjuare. Filmen visar aktuella verksamheter, rätt mycket om Tor Shipping och fartygstrafiken till Västerås, sedan en intervju med Conny Petrén, närinslivschef i Västerås, och flera spännande entrepenörer. Bra film om Västerås i dag.
 Till filmen i Youtube.
Foto: Wikimedia Commons, licencieras enligt Creative Commons CC BY 4.0. Redigerad av Ulf Kjellsson. Inlagt den 2017-11-28.

November månads läsvärda artikel: ICA 100 år. ICA grundades i Västerås.

Läs vår artikel om ICA och dess VD under många år: Nils-Erik Wirsell. Han intervjuades av oss 2007. Läs och kolla in våra sex korta filmer från intervjun!
 Till artikeln.
Inlagt den 2017-10-30.

Bygg ett minnesmärke över utförseln av järn från Västerås!

Brage Lundström, fritidsforskare och Bengt Nilsson Fildr i historia publicerar en insändare i VLT den 2017-10-12 med budskapet att järnutförseln från Västerås under flera hundra år var så viktig för Västerås ekonomi att den skulle hedras med ett minnesmärke. Det skulle kunna vara en kopia av ett våghus på samma plats där det fanns förut. Länk till en artikel i denna hemsida om  Bergs- eller järntullar och järnvågar. Där (längst ner) finns en länk till att ladda ner och ellar att läsa boken Järnvågen i Västerås.
Den handlar om järnhanteringen och dess betydelse för Västerås under tiden från ca år 1500 till 1900-talet. Det finns berättelser och bilder om Västerås historia samt transporter av järn från järnbruken via Västerås till Stockholm. Man kan få en uppfattning om mängden genom de redovisningar över invägd mängd järn som finns från järnvågen. Ett kapitel avhandlar släkten Hülphers som var betydelsefulla för Västerås och järnhanteringen.
Inlagt den 2017-10-12.

Oktober månads läsvärda artikel: KTHs högeffektlaboratorium.

Läs Sören Bååts senaste berättelse om hans upplevelser under 50-talet i KTHs högeffektlaboratorium. Han berättar om några spännande haverier, till exempel om den så kallade krutbrytaren... Läs artikeln (sist i  Sören Bååths anekdoter.) Foto: Wikimedia Commons, Achim Grochowski, licens Creative Commons 3.0.. Inlagt den 2017-09-26.

Läs september månads läsvärda artikel: VÄSTERÅS FLYGMUSEUM - Ett flygande museum!

En berättelse av Rune Domås. Han beskriver museet från planeringsstadiet fram till 2005. Flygmuseet är i högsta grad levande, besök det! Här är en länk till deras hemsida www.flygmuseum.com/. Läs på lite i vår artikel innan besöket:  Västerås flygmuseum. Foto: Författaren. Inlagt den 2017-08-30.

Läs sommarens läsvärda artiklar: Handgriplighet som argument och En oväntad invitation.

Här kommer ytterligare två av Sören Bååths anekdoter, denna gång i serien om standardisering inom industrin.  Värdet av handgriplighet som argument i IEC-arbete. och  En oväntad invitation i Adelaide. Anekdoterna ingår i samlingen  Standardisering - intressant och utmanande.
Foto: Klipp från Industrihistoriska föreningens film från resan till Gröndalslaven och Thorshammars verkstad. Inlagt den 2017-07-04.

Läs juni månads läsvärda artikel: J Sigfrid Edströms sista bolagsstämma.

Sören Bååth har skrivit många anekdoter i denna hemsida. Han hade köpt aktier i ASEA och besökte en bolagsstämma. Det visade sig bli den sista där den legendariske ASEA-chefen J Sigfrid Edström var ordförande. Detta var 1961. Anekdoten ingår i samlingen  Sören Bååths anekdoter. Foto: Wikimedia Commons, licens Public Domain. Inlagt den 2017-05-29.

Se filmen från Nya Lapphyttan i Norberg.

Se en filmad guidning i Nya Lapphyttan från Industrihistoriska föreningens besök 2015. Nya Lapphyttan är en fungerande kopia av en av de äldsta masugnarna som har anor från 1100-talet. Här bedrivs forskning om medeltida järnproduktion. Sommartid görs experiment med järnframställning. Se filmen och gör sedan ett besök i Nya Lapphyttan!
 Youtube film Nya Lapphyttan i Norberg. Foto Ulf Kjellsson, licencieras enligt Creative Commons CC BY 4.0. Inlagt den 2017-04-26.

Med anledning av årsmötets seminarium: Asea-lok till Rumänien och Jugoslavien.

Tore Nordin berättar om när SJ slutade beställa lok i början av 1960-talet. Asea hade planer på att lägga ner lokavdelningen. Asea lyckades då sälja 9 lok med likriktarstyrning och ett med tyristorstyrning plus ytterligare elektrisk utrustning till Rumänien. Tore berättar dråpliga historier om provningen av loken och drifttagningen av banan. Slutomdömet om lokomotiven blev: "Sonnenscheinlokomotiven - Lokomotiven ohne Probleme!" Senare tillverkades på licens 1200 lokomotiv i Rumänien.  Läs hela artikeln. Inlagt den 2017-03-25.

Se filmen från Myrbergs historiska bilverkstad i Norberg.

Filmen visar Myrbergs historiska bilverkstad och pågående renoveringsprojekt av fordon. En gammal körbar 1800-tals Asea / Wenströms dynamo (generator) demonstreras. Man får också se renoverade veteranbilar.
 Youtube film Myrbergs verkstad. Foto från Industrihistoriska föreningens film. Inlagt den 2017-02-24.

Ett stycke ASEA - historia, 1956 - 1976

Vi har glädjen att publicera en ny artikel. Den är skriven av Jan Ollner, 95 år, som förra året utgav en bok. Den heter "Elindustri och standardisering" och handlar om hans erfarenheter och karriär i industrin. Här kommer ett utdrag ur boken som handlar om hans tid i Asea. Det var en spännande tid med mycket utveckling och utmaningar. Jan var samtida med Curt Nicolin.
 Läs artikeln! Foto: Asea-samlingen VLM. Inlagt den 2017-01-25.

Nyårsfirande i ASEA

I gångna tider var det kutym i "societetskretsar" att gå till den främste företrädaren för kretsen och önska gott nytt år. Man blev inte inbjuden, det var "öppet hus", men det fanns en oskriven regel för vilka som gick dit. Således gick de ledande personerna inom ASEA till VDs hem, d.v.s. Villa ASEA.
 Läs artikeln!. Foto: Wikimedia Commons, (CC BY-SA 3.0). Inlagt den 2016-12-23.

Se filmen när den gigantiska gruvhissen körs.

Vi åker till Gröndalslaven i Klackberg. Där får vi se den gamla gruvhissen och även den stora ATLAS kompressorn som körs den också. Därifrån åker vi till Thorshammars mekaniska verkstad. Där får man se när mässingsföremål framställs med hjälp av de remdrivna maskinerna.
 Youtube film Gröndalslaven och Thorshammars verkstad. Foto från Industrihistoriska föreningens film. Inlagt den 2016-11-28.

Nu finns vi på Facebook!

Vi kommer att lägga in aktiviteter och nyheter på facebook. Gilla oss!
 Industrihistoriska föreningen i Västerås på Facebook. Inlagt den 2016-11-04.

November månads läsvärda artikel: Trettiofem år med Curt Nicolin

Kommer ni ihåg Curt Nicolin? Han ledde Asea under 60 och 70-talet. Här kommer några underhållande anekdoter nedtecknade av hans sekreterare Birgit Willegard:
 35 år med Curt Nicolin.
Dessutom har vi den mera sakliga rapporten  35 år - från Nicolin till Barnevik
för dom som vill veta mer. Foto: VLT:s arkiv. Inlagt den 2016-10-28.

Oktober månads läsvärda artikel: Metallverken

Vi presenterar stolt en av våra populäraste artiklar om Metallverken i Västerås. Det kallades vid starten för Miljonbolaget och blev senare Nordiskan.
 Läs om Metallverken.
Dessutom har vi den charmiga berättelsen  Mina minnen från Metallverken.
Foto: Västerås stadsarkiv. Inlagt den 2016-09-28.

September månads läsvärda artiklar: Hjälp - Kungen kommer och ...Kungen väges.

Tänk om man kunde få självaste kung Gustav VI Adolf till Västerås och ASEA år 1966. Läs berättelsen om hur det gick till:  Hjälp kungen kommer. Sen skulle man demonstrera en elektronisk vägningsutrustning på självaste kungen, men han sa att han vägde mer i morse! ...Kungen väges.
Foto: Lennart Olsson. Inlagt den 2016-08-26.

Augusti månads läsvärda artikel: Minnen från Västerås Flickskola.

Läs en berättelse om Västerås Flickskola, nuvarande Fryx. Ella berättar hur det var att gå i skolan under andra världskriget från år 1939 till 1944. "I den södra trappuppgången i skolan kunde man på väggen läsa devisen "Goda kvinnor goda hem, goda hem landets lycka". Det stod skrivet med vackra sirliga bokstäver. Jag läste det ofta, när jag gick nerför trappan och det fastnade i mitt minne. Tyvärr finns devisen inte kvar längre. Den ansågs väl inte höra hemma i nutiden, när skolan renoverades." Mycket nöje!
Foto: licens Creative Commons CC BY-SA 4.0 från Wikipedia commons.
 Till artikeln Inlagt den 2016-07-31.

Juli månads läsvärda artikel: Poltavasilvret åter i Västerås, se det i Västmanlands läns museum.

I "Ett minne från fornstora dar" berättar Sven-Olof Olson om Poltavasilvret, nattvardskärl som mirakulöst återfördes till Sverige. Hjälten är en fältpräst som efter slaget vid Poltava blev krigsfånge i Sibirien. Gå och se Poltavasilvret! Det är nu utställt i Västmanlands Läns museum, Karlsgatan 2 i Västerås.
 Till artikeln Inlagt den 2016-06-27.

Juni månads läsvärda artikel: En flygtur i Indien.

Sören Bååth berättar om en flygresa i Indien under 1980-talet. En resa med många upplevelser av en annan kultur. Foto: Cockpit i ett äldre propellerflygplan, licens Creative Commons CC BY-SA 4.0 från Wikipedia commons.
 Till artikeln Inlagt den 2016-06-01.

Maj månads läsvärda artikel: Tjänsteresor med flygplan - ett liv.

Trafikflygplan har förändrats under årens lopp. Läs Sören Bååts nyskrivna berättelse om alla flygplanstyper han flugit tjänsteresor med under sitt arbetsliv! Han berättar bland annat om när han sov på golvet och när han fick åka i cockpit. Foto: Fokker 50, licens Creative Commons Attribution share alike från Wikipedia commons.
 Till artikeln Inlagt den 2016-05-01.

Kalla krigets påverkan på Ångkraftverket.

Ångkraftverkets vänner har nyligen publicerat en artikel om kalla krigets påverkan på verksamheten. Detta var under kalla krigets första årtionden (1953 - 1965) och det framgår att man vid denna tid var rädd för a) ett tredje världskrig b) Ryssland och kommunismen c) spionage. Det gällde att rusta sig mot spionage och att försvara anläggningen om kriget kommer.  Länk till artikeln i Ångkraftverkets vänners hemsida. På bilden monteras en 40 mm luftvärnskanon på toppen av panna 14. Foto: Ångkraftverkets vänner. Inlagt den 2016-04-17.

April månads läsvärda artikel: Licensavtal med Kina.

Sören Bååth berättar en anekdot om leverans av en maskin för tillverkning av kabeltillbehör (ändavslutningar). Den levererades till Kina mitt i smällkalla vintern år 1987. Foto: Public domain från Wikipedia commons.
 Till artikeln Inlagt den 2016-03-30.

Ingvar Kamprad 90 år den 30 mars.

Vi bjuder på en liten videosnutt på 7 minuter där Nils-Erik Wirsäll, tidigare direktör för ICA, berättar om ett möte med Ingvar Kamprad. Nils-Erik jämför Ingvar Kamprad med ledaren för Hakonbolaget (som senare blev ICA), Hakon Swenson. Hakonbolaget bildades i Västerås och hade huvudkontor i Västerås under många år. Hans Stackegård inleder.
Länk  till filmen om Ingvar Kamprad Det är ICAs historia del 5. Här är länken till vår  Youtubekanal. Inlagt den 2016-03-10.

Mars månads läsvärda artikel: En industribyggare i ett industribyggande Västerås.

Läs om Byggpaul, firman som byggde i Västerås: Mimer, Kopparlunden på 20 och 30-talet, med flera av Aseas verkstäder, som ofta blivit ombyggda till kontor, skolor eller bostäder. ByggPaul byggde Skrapan och det fina VLT-huset. Foto: ASEA, Västmanlands läns museum.
 Till artikeln Inlagt den 2016-02-29.

Februari månads läsvärda artikel: Tornen i stadssilhuetten

Läs en av våra mest populära artiklar: Tornen i stadssilhuetten i Västerås. Det gäller domkyrkans torn, vattentornet på Djäkneberget, Aseatornet, stadshustornet, kraftvärmeverkets skorsten och skrapan.
 Till artikeln Inlagt den 2016-01-28.

Bostadsbyggandet i Västerås

Brage Lundström skriver om bostadsbyggandet i Västerås. Läs om HSB, Mimer, Riksbyggen, Aroseken och byggandet av egnahem på Iggebygärdet.
 Läs mer... Inlagt den 2015-12-28.

December månads läsvärda artikel: Gamla industrier vid Svartån

Det här är en liten berättelse om industrier runt Svartån i Västerås från 1600-talet till slutet av 1800-talet. Här hittar vi ett brännvinsbränneri, en tändsticksfabrik,ett ullspinneri samt flera kvarnar och slutligen historien om byggandet av turbinhuset. Läs om snuspatronen Sundin och "Gud fader" (Oskar Fredrik Wijkman).
 Läs mer... Inlagt den 2015-11-29.

November månads läsvärda artikel: Flygstaden Västerås

Flygstaden Västerås handlar om Kungliga Västmanlands Flygflottilj, F1, men även om övriga flygaktiviteter på Hässlö i Västerås. Artikeln skrevs av den kände Sven Olof Olson 2002. Han räddade ett militärflygplan som fick motorstopp över Falun genom att glidflyga till Västerås, läs den!
 Läs mer... Inlagt den 2015-10-27.

Oktober månads läsvärda artikel: Anekdoter och poänger

Artikeln "Anekdoter och poänger" som är några små berättelser har kompletterats med en berättelse om en Flygresa med poliseskort, författad av Sören Bååth. Spännande läsning!
 Läs mer... Inlagt den 2015-09-30.

Artikelserie om ASEAs robotar

ASEA / ABBs robotar och deras historia är spännande. Här kommer en artikelserie i fyra delar. Del ett är skriven av Harry Frank, del 2 och tre är skrivna av Sören Bååth, del fyra är en länk till tidningen Ny Teknik, publicerad i maj 2015.
Del ett:   Robotdalen i Mälardalen och Västerås.
Del två:   Hur ASEA fick sina robotar.
Del tre:   Den refuserade roboten som blev populär.
Del fyra:  Ny Teknik: Så blev roboten från ASEA en världssuccé.
Uppdaterat den 2015-09-13.

Läs vår artikelserie om standardisering

Standardisering - intressant och utmanande.
En artikelserie i fyra delar av Sören Bååth.
Läs först   Inledningen.
 Del 1: Standardiseringsarbete - en arbetsrelaterad hobby.
 Del 2: Min introduktion till SC 17 B.
 Del 3: Temperament i IEC-arbete.
 Del 4: Hur strömställare inte blev svick men elkopplare.
Uppdaterat den 2015-06-14.

Artikel i VLT om Sören Bååth och Industrihistoriska föreningen

Västmanlands Läns Tidning (VLT) hade en artikel om Sören Bååth och Industrihistoriska föreningen i Västerås den 2015-05-26. Rubriken är "Sören vill berätta om hur Västerås blev Västerås". Den handlar om föreningens tillkomst och verksamhet. Du kan läsa den, länk till  VLT, artikeln om Sören Bååth.
I artikeln nämns speciellt intervjun med ICAs Nils-Erik Wirsäll. Den finns i sex delar under fliken Videofilm. Du kan se del 1 - om cigarrabriken:  ICA del 1 Inlagt den 2015-05-26.

Läs en bok om Järnvågen i Västerås!

Ladda ner / läs boken om Järnvågen i Västerås. Den handlar om järnhanteringen och dess betydelse för Västerås under tiden från ca år 1500 till 1900-talet. Det finns berättelser och bilder om Västerås historia samt transporter av järn från järnbruken via Västerås till Stockholm. Man kan få en uppfattning om mängden genom de redovisningar över invägd mängd järn som finns från järnvågen. Ett kapitel avhandlar släkten Hülphers som var betydelsefulla för Västerås och järnhanteringen.
 Till boken... Inlagt den 2015-03-16.

Jonas Wenström och familjens koffert

Jonas Wenström var en svensk ingenjör och uppfinnare. Hans uppfinningar utgjorde grunden för tillkomsten av ASEA och till hans död 1893. I boken "Jonas Wenström - Välkänt och okänt" noteras att hans brevsamling om 400 brev till fadern saknas. Dessa låg i en amerikakoffert som nu genom Industrihistoriska föreningens försorg överlämnats till Västmanlands läns museum. Det visade sig finnas betydligt mer i kofferten.
 Läs mer... Inlagt den 2015-02-12.

Läs en bok om Tillberga järnvägsverkstäder 1919 -- 2004!

Nu kan du läsa en bok om järnvägsindustrin i Tillberga. Där sköttes underhåll av ånglokomotiv, passagerarvagnar och senare elektriska lok. Boken beskriver anläggningens uppbyggnad, verksamhet och senare nedläggning. Anläggningen drevs av SWB (Stockholm Westerås Bergslagen Jernvägar), SJ, TGOJ och EuroMaint. Där ingår ett kapitel om ingenjören, arkitekten och samhällsbyggaren Carl Henning. Han var även styrelseordförande vid Tekniska verken och byggnadsnämnden i Västerås under en lång följd av år.
 Till boken... Inlagt den 2015-02-04.

Nyhet: Nu finns det utdrag (trailers) ur DVD:er. Klicka på de ikoner som har röda rektangeln med vita pilen!

Industrihistoriska föreningen har öppnat en Youtubekanal: "Industristaden Västerås". Där ligger alla våra trailers till DVD:er som vi har till salu. Klicka på de ikoner som har röda rektangeln med vita pilen!  Läs mer... Inlagt den 2015-01-15.

Nu finns sökfunktion för den här hemsidan

Använd förstoringsglaset upptill till höger på hemsidan. Denna sökfunktion letar efter ditt sökord i hemsidan. Klickar du på en träff får du upp ett nytt fönster, utan menyer upptill och nedtill. Inlagt den 2015-01-07.

Läs vår populäraste artikel: Aseas kontor och verkstäder!

Artikeln "Aseas kontor och verkstäder" är överlägset mest läst av alla våra artiklar i denna hemsida under 2014. Här hittar man information om Asea / ABBs olika kontor och verkstäder, deras historia och en hel del anekdoter. Läs om Ottar, Mimer, Sigurd och många mer eller mindre kända verkstäder och kontor. Arikeln har kompletterats med flera bilder och mer information. Mycket nöje!
 Länk till Kontor och verkstäder. Inlagt den 2014-12-11.

DVD 23: ASEA 100 år, Revyn Tusen och en watt

Tusen och en watt är en revy som framfördes i Västerås teater. Revyn togs fram i samband med Aseas 100-årsjubileum år 1983. På denna DVD visas de bästa kupletterna. Klicka på länken här för mer information.  Länk till "DVD till salu". DVD:er kan köpas vid våra aktiviteter eller: kontakta ordföranden Sören Bååth Tel: 021-14 82 20, e-post: soren.baath@gmail.com Inlagt den 2014-12-04.

Genomförd aktivitet: Filmvisning på Elektrabiografen.

 Läs om filmvisningen på Elektrabiografen. Inlagt den 2014-11-27.

DVD 22: Sven Kvarnström chefsläkare på ASEA / ABB berättar

Sven Kvarnström var chefsläkare på Asea 1967 – 1981. Han intervjuas i denna DVD av Sören Bååth och berättar om sitt yrkesverksamma liv och en hel del skrönor från Asea.  Läs mer... Inlagt den 2014-11-25.

DVD 21: Redovisning och revision i Asea och ABB

En grupp erfarna ekonomichefer från Asea / ABB berättar om principer och erfarenheter med redovisning och revision. Dubbel-DVD:n omfattar tiden från 1917 till 2000-talet.  Läs mer... Detta är en dubbel-DVD som kostar 250 kr. DVD:er kan köpas vid filmvisningen hos Elektrabiografen eller: kontakta ordföranden Sören Bååth Tel: 021-14 82 20, e-post: soren.baath@gmail.com Inlagt den 2014-10-28.

Läs i oktober: Samhällsplanering för handikappade.

Karl-Gustav Brattström fick redan vid skolstarten svårt att gå och blev rullstolsbunden under resten av sitt liv. K-G studerade och fick jobb som konstruktör vid reläkontoret i Asea. Livet som rullstolsbunden kan vara påfrestande. K-G fick jobb som handikappkonsulent, avancerade till landstingspolitiker och slutligen till landstingsråd. K-G kämpade bland annat för en handikappramp till huvudentren på det nya stadshuset. Han skulle en gång resa till Stockholm för att möta socialministern, blev bortglömd i hotellet, blev utan mat, fick sova på en pall i korridoren, och hur gick det sen? Läs själv!
 Länk till Samhällsplanering för handikappade. Inlagt den 2014-09-25.

Genomförd aktivitet: Utflykt till ABB Ludvika och öppet hus.

 Läs om utflykten till ABB i Ludvika. Inlagt den 2014-09-07.

Nytt för september månad: Asea-lok till Rumänien och Jugoslavien.

Tore Nordin berättar om när SJ slutade beställa lok i början av 1960-talet. Asea hade planer på att lägga ner lokavdelningen. Asea lyckades då sälja 9 lok med likriktarstyrning och ett med tyristorstyrning plus ytterligare elektrisk utrustning till Rumänien. Tore berättar dråpliga historier om provningen av loken och drifttagningen av banan. Slutomdömet om lokomotiven blev: "Sonnenscheinlokomotiven - Lokomotiven ohne Probleme!" Senare tillverkades på licens 1200 lokomotiv i Rumänien.  Läs hela... Inlagt den 2014-08-28.

Augusti månads värt att läsa: Asea 1891 - 1905 Turbinhuset, filaravdelningen och verkstäder.

Här kommer en helt ny berättelse från Aseas tidiga historia. Det är en personlig berättelse från en smed som var med om att bygga turbinhuset. Västerås befolkning undrade hur det skulle bli, det fanns ingen vana med elektricitet. Hur skulle det bli i verkstaden när man fick tillgång till elektricitet? Vilka maskiner fanns att tillgå i produktionen? Smeden arbetade senare som förman för filaravdelningen och slutligen som förman för mekaniska avdelningen. Han berättar inlevelserikt om den dynamik och växtverk som rådde när Asea sålde idel nya och större produkter som skulle fram i verkstaden, inte sällan med provisoriska lösningar.  Läs hela... Inlagt den 2014-07-27.

Månadens värt att läsa: Asea 1930 - 52. Relä, verktyg och isolation

Juli månads läsvärda berättelse är Sven Knutssons egen berättelse om sin utbildning och karriär i Asea. Han började på Elektromekaniska fackskolan 1923 och arbetade under tiden 1930 - 52 i Asea på olika avdelningar. Läs gärna hans fantastiska berättelse som chef på Isolationsavdelningen. Hans resa i Nazityskland strax före andra världskriget 1936 är en ögonvittnesskildring av en epok som vi inte vill ha tillbaka. Sven berättar även hur han på 40-talet tacklade problem som öl och sprit på jobbet och frågan om att nia eller dua. Klicka på lilla bilden så blir den större.  Länk till berättelsen... Inlagt den 2014-07-01.

Trevlig midsommar! Läs hur man firade midsommar i den svenska motorfabriken i Ryssland under Stalin 1930 - 32.

Den svenska gruppen i Aseas motorverkstad i Jaroslavl vid Volga ville fira midsommar som hemma, men det var inte längre självklart när ryssarna hade tagit över fabriken. Klicka på lilla bilden så blir den större.  Länk till artikeln, läs under kapitel 9 I rysk tjänst. Mycket nöje! Inlagt den 2014-06-15.

Månadens värt att läsa: Erlands Tenerz berättar om sina möten med kända industrimän

Juni månads läsvärda berättelse är Erland Tenerz innehållsrika berättelse om sina möten med kända industrimän som Curt Nicolin och Olof Palme. Erland var chef för bränsleavdelningen på Asea-Atom under många år. Klicka på lilla bilden så blir den större.  Länk till Erlands berättelse. Inlagt den 2014-05-31.

Läs om ASEAs ellastbil från 1941 i "Genomförda aktiviteter".

Industrihistoriska föreningens Lars Mjörning presenterade historien om ASEAs ellastbil från 1941. Presentationen hölls på Skallbergets äldreboende den 8 maj 2014. Närvarande var ca 20 personer från äldreboendet plus ett 10-tal intresserade kringboende. Lars körde dit med ellastbilen (”Elis”), så de som ville kunde gå ut och se den i verkligheten.  Länk till Genomförda aktiviteter. Inlagt den 2014-05-16.

DVD 20: Den finska invandringen till Sverige och Västerås under efterkrigstiden.

Tre invandrare från Finland med olika bakgrund berättar om hur det var att komma till Sverige, finna sig tillrätta i arbetet och på fritiden. Varför lämnade man sin hembygd i Finland? Hur kommer man in i det svenska samhället? Vad betyder det om man gifter sig med en landsman eller med en svensk? Hur klarar sig barnen med sin finska bakgrund? Försvinner allt det finska med barnbarnen? Förr fanns det finska föreningar i varje bruksort. Klicka på länken här för mer information.  Länk till "DVD till salu". DVD:n kostar 150 kr, för köp: kontakta ordföranden Sören Bååth Tel: 021-14 82 20, e-post: soren.baath@gmail.com Inlagt den 2014-04-30.

Två industrihistoriska filmer om Ångkraftverket.

Västerås Ångkraftverk – en introduktion. Åke von Sydow berättar om varför kraftverket byggdes och vilken betydelse det haft för svensk elenergiförsörjning. Inspelad år 2007. Speltid 11 minuter.
Följ med på en vandring i turbinhallen. Åke von Sydow en nestor inom ångturbinteknik tar oss runt i turbinhallen. Inspelad år 2007. Speltid 12 minuter.
 Länk till Ångkraftverkets vänners hemsida: Filmarkiv innehåll. Där finns fler filmer, bilder och informationstext väl värt att läsa. Inlagt den 2014-04-15, uppdaterat 2016-10-31.

Månadens värt att läsa: Solveigs minnen från Metallverken

Vi har massor med intressanta berättelser i Internetboken. Här rekommenderar vi en läsvärd berättelse i månaden. April månads läsvärda berättelse är Solveig Ingemarssons berättelse om sin uppväxt och sedermera anställning i Metallverken i Västerås. Klicka på lilla bilden så blir den större.  Läs hela... Inlagt den 2014-03-25.

"Om oss" uppdaterat

Hela knappen "Om oss" uppe till höger är uppdaterad för att bli lättare tillgänglig. Kolla till exempel in den nya  styrelsen. Inlagt den 2014-03-20.

Årsmöte och seminarium "I döda uppfinnares sällskap"

Läs om årsmötet och seminariet i  Genomförda aktiviteter. Inlagt den 2014-03-20.

Jaroslavl: Det kom ett brev med en
rysk bok om Jaroslavl. Inlagt den 2014-02-21.

Aseat vid Volga (Jaroslavl): En ny fantastisk reseberättelse från Asea i Jaroslavl i Ryssland 1930. Inlagt den 2014-01-24.

2014-02-12 Nu finns en ny lista över   DVD-skivor till salu. Den och böcker finns under en tab upptill på denna sida.

2013-12-15 Innehållet under knappen   "Länkar" upptill till höger är uppdaterade och utökade

2013-12-14 Senaste nytt: Boksläpp av boken om Jonas Wenström i länsmuseet.  Genomförda aktiviteter.

*****

Vi önskar dig en trevlig historisk resa genom industristaden Västerås under 1900-talet och senare.

Industrihistoriska föreningen i Västerås
Webmaster Ulf Kjellsson email: industristaden@gmail.com